Na tento recept jsem narazila ve videu od polské Youtuberky Polish the kitchen a buchto-koláč se vážně skvěle vyvedly, proto je zařazuji do svých oblíbených receptů. Nejde o nic složitého, všechny ingredience jsou běžně dostupné a ve výsledku se jedná i o jeden z “úsporných” receptů, protože 1 ks koláčku vyjde na 5 Kč. Recept jsem trochu upravila, např. žmolenku (posypku) dělám z polohrubé mouky, paní z hladké a cukru moučky, což mi přijde, že pak tolik nekřupe 😅
Potřebujeme
Na “kvásek”
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hr. teplého mléka
- 1 sáček sušeného droždí nebo 42 g droždí čerstvého
- 2 lžíce cukru
Vše smícháme a necháme vzejít při pokojové teplotě, cca. 20 minut a smícháme s ostatními přísadami na těsto:
- 3 hr. hladké mouky
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
- 2 celá vejce
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
- 1/4 hrnku cukru krupice
Na posypku:
- 2/3 hrnku polohrubé mouky
- 1/3 hrnku cukru
- 60 g studeného másla
Náplň:
1 sáček vanilkového pudingu
2 lžíce cukru
500 ml mléka
1 vejce na potření před pečením, plněním a sypáním.
Vypracujeme hladké těsto v robotu a necháme kynout cca. 1 hod. Kynutí můžeme urychlit vložením do lehce nahřáté trouby, pak stačí i cca. 35 minut (těsto zdvojnásobí objem).
Mezitím si vyrobíme posypku a dáme ji do lednice.
Pak se vrhneme na náplň, uvaříme puding podle návodu a necháme vystydnout pod pokličkou. Mezitím z vykynutého těsta uděláme 16 kuliček a rozložíme je na velký plech (4x4 ks), necháme jim hodně místa. Lžící uděláme důlky a celé potřeme rozšlehaným vejcem. Plníme pudingem a necháme cca. 15 minut kynout. Pak sypeme drobenkou (těsně před pečením) a pečeme na horkovzduch na 180 stupňů do zlatých okrajů. To trvá přibližně 40 minut.Z koláčků se stanou takové hezké buchty a drobenka je hezky obalí.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář ♥️