Vždycky jsem pekla cheesecake tak, jak se má. Ve vodní lázni, z předraženého krémového sýra Philadelphia, popř. Lučiny či pomazánkového másla. Po několikerých návštěvách kaváren mi ale došlo, že lidi ho mají rádi vlastně i takový, jaký by podle foodie rozmazlence neměl být. A že ten rozdíl ani nepoznají. Ne, že bych chtěla někoho šidit, ale tenhle cheesecake je vynikající a není tak pracný, protože se nepeče.
Taky je levnější, než ten pravý. Lotusky kupuji “do zásoby” v Penny, mívají je za 26 Kč/250 g. Celková cena ingredience za cheesecake byla 220 Kč a je z toho 12 ks, dalo by se i 8, ale díky čokoládě je hodně sytý a my se nechceme přece přejídat, ale oslavovat 😉 Takže cena za 1 ks=19 Kč bez práce a energií.
Budeme potřebovat:
Na krustu:
- 250 g lotusek
- 90 g másla, rozpuštěného
- 1 lžíce hořkého kakaa
Na náplň:
- 500 g smetanového sýra Boník (popř. Palouček z Lidlu), byl v akci za 12 Kč
- 250 g mléčné čokolády 30% z Penny
- krabička smetany ke šlehání (používám smetanu v krabičce, lépe drží tvar a chuťově je lepší)
Na polevu:
- 140 g mléčné čokolády (stačí i 100 g)
- 120 ml smetany ke šlehání (90 ml na tabulku)
Postup:
- Na přípravu krusty: V kuchyňském robotu nebo válečkem rozdrťte sušenky na jemné drobky. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se nespojí. Natlačte na dno 20cm formy s odnímatelným okrajem. Používám na to velkou polévkovou lžíci a hladím těsto. Dejte do lednice, zatímco připravujete náplň.
- Čokoládu rozlámejte na kostičky a rozpusťte v mikrovlnné troubě v 30 sekundových intervalech nebo nad vodní lázní.
- Ve velké míse vyšlehejte Boníky, přidejte po částech rozpuštěnou čokoládu a šlehejte, dokud se vše nespojí a nezískáte hladkou směs.
- V samostatné míse vyšlehejte smetanu na šlehačku. Postupně vmíchejte do čokoládové směsi.
- Nalijte náplň do formy. Umístěte do lednice na 30 minut a víc. Pak si připravte polevu.
- Čokoládu nalámejte a vložte do velké mísy. V hrnci nebo mikrovlnce přiveďte smetanu k varu. Nalijte na čokoládu. Nechte stát 1-2 minuty. Míchejte, dokud směs nebude hladká. Nalijte na cheesecake.
- Chlaďte alespoň 6 hodin, nejlépe přes noc.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář ♥️